KAC och Gårdshuset.

Rosa huset med Gårdshuset blev inflyttningsklart år 1862. Samma år invigdes hela järnvägssträckan mellan Göteborg och Stockholm.

Utmed Trädgårdsgatan ligger det mindre Gårdshuset i två våningar.
Från början fanns bagarstuga, brygghus och visthusbodar och ett boningsrum. Vi tror att det under 1920-talet och viss tid framåt stod en bensinpump på gatan utanför Gårdshuset. Den sköttes av dem som bodde på övervåningen. Reservdelar till bilar såldes också.
I huset var det skola en tid. På 1960-talet övergick huset till att bli affär för cyklar och fiskeredskap. Den verksamheten flyttades ut 1984.

I början på 1990-talet blev man tvunget att ta krafttag med Rosa Huset. Förfallet hade gått långt. Riva eller lappa var frågan. Som tur var beslutade man om viss upprustning.
Gårdshuset var på väg att ramla omkull. Helt uppruttet under. Man lyfte hela huset och gjorde helt ny grund. De ruttna stockarna byttes ut till friska. Taket lades om och murstocken reparerades.
Samtidigt lagades taket i det stora boningshuset och lades om, framförallt på sidan mot innergården. Bägge husen fick ny och fräsch fasad. En något mildare rosa färg. Innergården fick sig också ett lyft.
I början av 2000-talet påbörjades ytterligare arbete i Gårdshuset. Gipsskivor i taket på bottenvåningen, nytt golv både nere och uppe men så plötsligt avbröts allt arbete. I princip lade man verktygen på golvet och gick. Sen hände ingenting.

Många har tankarna varit om vad som skulle göras med Rosa Huset. Från total upprustning till rivning och allt däremellan. Även försäljning har varit aktuell. Vi är mycket tacksamma för att Skövde kommun har behållit Rosa Huset. Det har gett oss som arbetar med kulturen i centrum en fantastisk möjlighet att utveckla det området.

I mitten av 1980-talet flyttade Skaraborgs Konstgrafiska förening in i Rosa Huset. Redan när detta hände var Gårdshuset tomt på verksamhet. Konstnärerna på Grafiska såg vilka möjligheter det fanns där. Man kunde ha något i bottenvåningen och en konstnärs-lägenhet på övervåningen.

År 2014 fick KAC tillträde till Gårdshuset så vi kunde använda fönstren mot Trädgårds-gatan som anslagstavlor. Efter något år undrade vi om man kunde få röja ur botten-våningen och kanske få ytterligare rum för utställningsverksamhet (KAC:S lokaler är fullbokade nästan hela tiden.) Vi fick klartecken för det, hyrde kärra och gjorde plats.
Vi skrev hyresavtal med kommunen om bottenvåningen.
Nu var vi igång ordentligt. Målade taket, lappade murstocken fin och målade även den.

I samband med att KAC skrev hyreskontrakt på bottenvåningen hade det bildats en grupp som kallas ROSAHUSET-gruppen. I den sitter representanter för alla verk-samheter i Rosa Huset och från Konstenheten på Skövde Kulturhus. Nu kunde man se framför sig den dröm som Grafiska hade tidigare. Konstenheten jobbade fram medel. Snart startade arbetet med att bygga den konstnärslägenhet man så starkt önskat sig.

Den viktigaste uppgiften i detta bygge var att få till brandsäkerheten så att inneboende kunde vistas tryggt i lägenheten. Då gäller gipsbeklädnad.
För oss på bottenvåningen innebar det att ytterligare ett lager gips behövde läggas i taket. Och att ”vår” våning fick vara snickarverkstad medan övervåningen gjordes klar.
Bottenvåningen visar timmerväggarna och de gamla dörrarna. Så vill vi ha lokalen eftersom övervåningen helt skulle kläs i gips, och se ut som vilken modern lägenhet som helst.
Tack vare en eftertänksam målare kunde vi lösa det så väggarna finns kvar i ”rätt” skick.
Elektrikern satte upp våra uttag och monterade skenor i taket. Jättebra men svårt! Skenorna är ju för spotlights vid utställningar. Varje spotlight kostar 1100:- och vi kan behöva 15 – 20 st. Innebär 20000:-! Ett problem som inte är löst.

En del saker återstår att göra. Skura och lacka golvet. Göra klart målning som inte gjorts. Lösa vissa problem med dörrarna. Och vänta på att vi får innanfönster. En firma har fått i uppgift att göra sådana i hela Gårdshuset.
En annan uppgift vi har är att snygga till innergården. Så nu är syrenbuskarna borta. Vi fortsätter med vinbärsbuskarna kring trädet. Och krusbärsbuskarna. Till våren kommer det roliga. Nyplantering!

© Kulturarbetscentrum - Rosa huset

Postadress: Långgatan 6 541 30 Skövde
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. »
Webb: Optimal media

Jag vill ha Kac nyhetsbrev!